torstai 8. tammikuuta 2015

KPL 8: Elämä syntyy ja kehittyy merissä



Alkumaapallo altistui voimakkaalle ultravoilettisäteilylle, meteoriittisateille, tulivuorenpurkauksille ja salamoinnille. Tällaiset olosuhteet mahdollistivat elämän synnyn, sillä näin kaasukehän epäorgaaniset aineet reagoivat keskenään muodostaen nukleiinihappoja sekä proteiinien rakenneosia.

                             peda.net

Elämän synnyn kolme vaihetta:

     1. Nukleiinihappojen ja proteiinien rakenneosien synty, epäorgaanisista aineista syntyi              orgaanisia aineita (kemiallinen evoluutio)

      2. Nukleiinihapot ja proteiinien rakennosat liittyivät yhteen muodostaen jättimolekyylejä.            Nukleiinihapot ohjaavat solujen toimintaa ja proteiineja tarvitaan solujen rakenteissa.

     3. Alkusolun synty; jättimolekyylit kerääntyivät ympäristöstä erottavan pisaramaisen                  kalvon sisään

Esitumalliset eliöt olivat maapallon ensimmäisiä eliöitä (arkit ja bakteerit).

Fotosynteesi kehittyi noin 3 miljardia vuotta sitten, kun bakteerisolujen sisälle muodostui yhteyttämisessä tarvittavia väriaineita, jotka sitoivat auringon valoenenrgiaa.

lahtisan.blogspot.com


Tumallisen solun synnyttyä alkoi pikkuhiljaa alkueliöiden, kasvien, sienien ja eläinten kehitys. Aluksi meri oli näiden kaikkien elinympäristö. Pian yksittäisistä soluista alkoi kehittyä monisoluisia eliöitä ja matka kohti nykyisiä eliöitä jatkui.

Ensimmäiset monisoluiset eliöt olivat sienieläimiä. Niillä oli hyvin yksinkertainen solurakenne. Vähitellen solut alkoivat kuitenkin erikoistua eri tehtäviin ja samalla niiden määrä kasvoi. 

Kambrikaudella kehittyivät kaikki nykyiset eläinkunnan selkärangattomien pääjaksot.

Eläinten kehityksen merkittävä ja tärkeä vaihe oli sisäisen tukirangan kehittyminen,mikä mahdollisti esimerkiksi suuremman koon ja monipuolisemman ja helpomman liikkumisen. Myös elintoiminnot pystyivät kehittymään monipuolisemmiksi. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti